De Seisser Alm of de – Alpe di Siusi – is het grootste bergplateau van Europa. Het ligt in de prachtige Dolomieten in Zuid-Tirol, Italië. In de zomer is het op deze alpenweide een groot bloemenfestijn. Hier wandelen of hiken is dan ook echt een feestje. Kijk maar…

De Seisser Alm strekt zich uit over maar liefst 56 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 1.680 tot 2.350 meter boven zeeniveau. Omdat het landschap er adembenemend is en de berglucht heerlijk fris weten veel toeristen hun weg hier naartoe te vinden. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn om het gebied te bezoeken. De wandel- en fietspaden zijn zo uitgestrekt dat je altijd wel een stukje Alpe di Siusi voor jezelf kunt vinden.

Wandelen op de Seisser Alm

In de zomer in de Seisser Alm een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Het gebied is bezaaid met goed gemarkeerde paden die door groene weiden en bossen slingeren en spectaculaire uitzichten bieden op de omringende bergtoppen.

Wij waren hier in juni en hebben te maken gekregen met regen, zon en wolken. Het maakte er de tochten niet minder om. Jasje aan, jasje uit, dat wel. Maar daar heb je een rugzak voor.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonnie Dubois (@bonniedubois)

 

Bloeiende alpenweiden

Op de Alpe di Siusi vind je in de zomer een kleurrijke en diverse begroeiing. De weiden staan vol met wilde bloemen, zoals gentianen, arnica en edelweiss, die met hun levendige kleuren een prachtig contrast vormen tegen het groene gras en de imposante bergen op de achtergrond.

Seisser Alm bloemen

Naast bloemen groeien er ook veel kruiden, zoals tijm en salie, die een heerlijke geur verspreiden. De alpenweiden zijn omringd door dichte bossen van lariks- en dennenbomen, die schaduw en beschutting bieden. Deze rijke en gevarieerde begroeiing maakt de Seisser Alm tot een schilderachtig landschap dat perfect is voor ontspannen wandelingen. En het maken van foto’s natuurlijk.

Culinair genieten in de berghutten

De Seisser Alm staat ook bekend om z’n traditionele Zuid-Tiroolse gastvrijheid. In de vele berghutten die er langs de routes liggen kun je genieten van gerechten zoals speck, knödel, apfelstrudel en kaisserschmarnn. Wij hebben een dag besteed aan het wandelen naar berghut Gostner Schwaige, waar eigenaar en chefkok Franz Mulser gerechten bereidt met de bloemen van de Seisser Alm. Een lust voor het oog, én de smaakpapillen!

De Seisser Alm in de winter

In de winter verandert de Alpe di Siusi in een wintersportparadijs. Het gebied biedt uitstekende ski- en snowboardmogelijkheden met goed geprepareerde pistes en moderne liften. Langlaufen is ook een populaire activiteit, met meer dan 80 kilometer aan loipes die door het schilderachtige winterlandschap kronkelen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor rodelen, sneeuwschoenwandelen en schaatsen, waardoor er voor iedereen iets te beleven valt.

Hoe wij de Seisser Alm bezochten

Wij verbleven in het heerlijke familiehotel Grones in het dorpje Ortisei in Val Gardena, een van de mooiste valleien in de Dolomieten. We genoten van ons dagelijkse, eenvoudige ritme: ontbijt – gondel/lift – hiken – terug – sauna – drankje – diner – relaxen – slapen. Vanuit Ortisei hebben we meerdere hikes op verschillende bergtoppen gemaakt. Liften en gondels vertrekken rechtstreeks naar de toppen vanuit Ortisei. Zo ook naar de Seisser Alm. De Seisser Alm hebben we zelfs twee keer bezocht. We hebben beide keren verschillende wandelingen gemaakt en bovendien, het is er zo mooi, dat gaat nooit vervelen!

Hiken in de Dolomieten